ГЕРБ-СДС очаква от ПП-ДБ състав за кабинет до понеделник.Представители на ГЕРБ-СДС

...
ГЕРБ-СДС очаква от ПП-ДБ състав за кабинет до понеделник.Представители на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС след среща с ПП-ДБ: Ако до неделя не ни дадат състав на кабинет, всичко е било илюзорно

ГЕРБ-СДС чака от ПП-ДБ състав за кабинет до понеделник.

Представители на ГЕРБ-СДС и на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) се срещнаха в Огледална зала на Народното събрание. От страна на ГЕРБ-СДС на диалозите бяха ръководителят на групата Десислава Атанасова, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутати, измежду които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов. От страна на ПП-ДБ на срещата участваха съпредседателят на ПГ на обединението Николай Денков.

На излизане от залата  Томислав Дончев  от ГЕРБ-СДС съобщи, че е имало  градивен ефект  от днешните диалози, само че отхвърли да даде повече детайлности.

„ Срещата беше информативна.  Обяснихме какъв е методът, с който ще подготвим стратегия на Министерски съвет, която не се явява като политическа стратегия, която би трябвало да се договаря. Важно е да създадем документ, който по-късно би могъл да получи поддръжка в Народното събрание, това изисква диалози сред специалистите “, съобщи Николай Денков от ПП-ДБ.

По думите му задачата на тази среща е била да стане ясно  какъв ще бъде методът.

„ Документът го приготвяме ние, като „ Продължаваме промяната “, която ще предлага Министерски съвет. Тя ще бъде разисквана с специалистите от другите страни, доколкото имаме потребност от поддръжка в Народно събрание. Когато бъде подготвен първият вид, ще можем да го обсъдим без да има някакви изненади. Ние считаме, че би трябвало да подготвим стратегия за 18 месеца, до края на 2024 година “, разгласи Денков.

Започваме работа по секторни политики, съобщи от своя страна  Десислава Атанасова  от ГЕРБ.

„ Трябва да намерим излаз от обстановката, тъй като тя за никой не е лека . Разбираме причините на ПП-ДБ, само че ние също имаме гласоподаватели, имаме и органи, не е елементарно решение да вървим към общо болшинство, само че в случай че го вършим в името на непоклатимост, то би трябвало да подхождаме отговорно. Ние подхождаме постоянно съществено и отговорно. Разговорите за кабинет не са детска игра – през днешния ден едно, на следващия ден друго, би трябвало отговорност и решение.  Ако до неделя не се показа състав на кабинет, ще считаме, че илюзията не е лишена от смисъл , т.е. всичко това беше илюзорно. След това ще беседваме с всички останали политически партии и парламентарни групи.  Последен вид е държавно управление на малцинството „, добави Атанасова.

„ Аз не знам по какъв начин наподобява този роман на българите. Първото изискване от страна на ПП-ДБ беше да се откажем незабавно от мандата, който сме получили като първа политическа мощ, с цел да подкрепим техен кабинет. Техните национални органи взеха съвсем незабавно решение след изборите, че няма да поддържат ГЕРБ-СДС в първия мандат и на нас това ти беше ясно. С цялата отговорност, която имаме към страната подхождаме в този развой, тъй като най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да стартира да води диалози с други. Много пъти сме казвали, че най-стабилна би била управническата формула с първата и втората коалиция. Всеки състав и конструкция на държавно управление следва да отрязава това, че коалиция ГЕРБ-СДС е победител на два следващи избора “, добави тя.



По-рано през днешния ден в коридорите на Народното събрание Томислав Дончев разяснява пред публицисти, че ГЕРБ-СДС са склонни да създадат някои взаимни отстъпки, водени от отговорността да бъде образувано болшинство, да бъде определено държавно управление. Дончев сподели още, че диалогът за управническа стратегия минава през обрисуване на времето за осъществяване на ограничения. Той добави, че „ в един миг диалогът стига до личен състав “.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков сподели пред публицисти, че няма подготвеност да се разискват имена за състав на кабинет. На въпрос дали ще предложат състав на Министерския съвет (МС), както през вчерашния ден желаеха от ГЕРБ-СДС по време на лидерската среща, той изясни, че този въпрос би трябвало първо да бъде разискван в обединението. По думите му се разяснява управническа стратегия. „ Това, което ние ще създадем, е да подготвим такава стратегия и да обсъдим с парламентарните групи, като ще стартираме с ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група, с цел да забележим дали може да получим поддръжка “, разяснява Николай Денков и разясни, че това е програмата, която би трябвало да извършва Министерски съвет.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР